Eseménynaptár

Ballagás

évzáró

Az idei tanévben három nyolcadik osztályunk ballagott el: 8.a osztály, osztályfőnöke Szegediné Wurm Judit, 8.b osztály osztályfőnöke Haluska Csaba, 8.c osztály osztályfőnöke Kocsány Gábor. Az iskola folyosóit, tantermeit, a nyolcadikos osztálytermeket a hetedik évfolyamosok öltöztették ünnepi díszbe. Az osztályok először az iskola épületében tettek egy kört, majd az udvarra vonultak. A ballagási ünnepség alatt kerültek kiosztásra a kiváló teljesítményekért járó elismerő oklevelek, jutalomkönyvek is. Iskolánk igazgatónője búcsúbeszéddel engedte útjára a ballagókat.

A ballagás után az alsóbb évfolyamok számára évzáró ünnepélyt tartottunk, szintén az udvaron.

Minden nyolcadikos diákunknak sok sikert kívánunk az új iskolájukban! További képek

Első

ügyeleti „tábor”

Idén igazán forró nyári napokkal telt el a tanévzárót követő iskolai ügyelet.

Ugyan ez nem tábor, mégis óriási erőfeszítéseket tettek a felügyelő kollégák annak érdekében, hogy tartalmasan teljenek el a mindennapok.

Vittek társas játékokat, színezőket, legót, építőjátékokat, festéket, ecseteket, labdákat, lufikat és egyéb sporteszközöket.

Köszönet mindenkinek, aki színesítette a szabadidős foglalkozásokat, hogy a gyerekek igazán jó érezzék magukat! További képek

3.a osztály

Visegrádra kirándult

Az év végi kirándulásunkat Visegrádra szerveztük. Szerettünk volna a gyerekeknek egy olyan programot összeállítani, amiben sokféle élményben lehet részük.

A Kispalotajátékok keretében "visszarepültünk" az időben. Az interaktív foglalkozások alatt sokféle tevékenységben kipróbálhatták magukat. Nagy sikere volt a kézműves mesterségeknek - kőfaragó, fazekas, gyertyamártó, nemezes, szövő, bőrműves. A fiúk az íjászatban és csatacsillag hajításban jeleskedtek. Belekóstoltunk a történelmi konyhában ősi recept alapján készült ételbe is. Nagy sikere volt a solymászbemutatónak és a lovasviadalnak.

Meglátogattuk a Királyi Palotát, ahol érdekes történeteket hallhattunk, "megelevenedtek" a történelmi olvasmányaink szereplői. Megnéztük a palota virág és gyógynövény kertjét is, próbáltuk felismerni a már tanult növényeket. A Salamon-toronyhoz tett sétánk után egy haditorna színesítette a programunkat.

Kirándulásunk fontos állomása volt a Mátyás Király Történelmi Játszópark is, ahol a gyerekek birtokba vették az érdekes fajátékokat.

Egy tartalmas, élményekben gazdag napot tölthettünk el Visegrádon, ami kellemes és hasznos kikapcsolódás volt az osztályunk számára.

Kata néni

1.a osztály

Az Omszki-tónál és a Duna parton járt

Az 1.a osztály közeli helyeket választott a június 14-ei, 15-ei kirándulási napok helyszínének. A hétfői napot az Omszki tó mellett töltöttük el. 40 perces séta után jutottunk oda, ami több gyerek erejét, állóképességét próbára tette.

Ott piknikezéssel indítottuk a programot, majd számháborúba fogtunk. Megtanultuk a játék szabályait, hogy mi a faimádás, a földimádás, a páros tank, és merre van a hullatábor. Igazi stratégiai szabadtéri játékba bonyolódtunk, melyben mindenki ügyesen helytállt. Ezután a közeli játszótéren játszottunk egy nagyot, majd hazafele egy fagyizás is belefért az időnkbe.

A keddi napot a Duna parton töltöttük. Evolúciós játékkal leptük meg a csapatot, utána a Duna mellett bóklásztunk, a hajós játszótéren játszottunk, majd hazafelé ismét fagyiztunk.

Ildikó néni További képek

Sikeres

Erasmus pályázatot

Ebben a tanévben zártuk le a még 2018-ban indult STEM+A Erasmus pályázatunkat, melyben 5 másik ország iskoláival együttműködve vettünk részt a programban.

A pályázatban kiemelt szerepet kaptak a manapság STEM-ként emlegetett, természettudományos területek. A STEM (angol rövidítésből tehát: Science, Technology, Engineering, and Mathematics, azaz Tudomány, Technológia, Mérnöktudomány és Matematika) területek köré szervezett rendezvényeken, programokon minden nemzet bemutathatta, hogyan ismerteti meg, mutatja be diákjainak a természettudományos tárgyakat, hogyan fejlesztik az ehhez kapcsolódó kompetenciákat.

Azért ezt a témát választottuk, mert a technológia területei gyorsabban fejlődnek, mint azt legtöbben gondolnák, éppen ezért lényeges lépést tartani, hiszen aki a fejlesztési folyamatokba nem száll be, az könnyedén lemaradhat. Ez az a terület, ahol az innováció talán az egyik leglátványosabban módon megmutatkozik (robotok, drónok, stb). A megvalósítás során partnereinkkel szorosan együttműködve több közös projektet valósítottunk meg, melyeknek kiteljesedését egy-egy nemzet meglátogatása alkalmával valósítottunk meg. A pályázat első két évében Törökország, Olaszország, Magyarország és Bulgária látta el a fogadó országok szerepét 1-1 hétre, s nyújtott emlékezetes programokat a pályázatban részt vevő tanároknak, s diákoknak. Ezekbe az országokba a partnerek diákjaikkal együtt utazva, közelebbről is megismerhették az adott nemzet, intézmény hozzáállását, törekvéseit ezen a területen. A látogatások során nem csak az oktatásban részt vevő robotokat, a bemutatókat színesítő drónokat ismerhettünk meg, de temérdek érdekességet is megtudhattunk mind partnereinkről, mind a pályázathoz kapcsolódó tudományterületekről. Minden látogatás után beszámolókkal, cikkek írásával törekedtünk arra, hogy a külvilággal is megismertessük, hogy miket tapasztaltunk, milyen területen fejlődtünk hála ennek a pályázatnak. Saját tantestületünket értekezleteken tájékoztattuk, műhelymunkákat szerveztünk, továbbképzéseket tartottunk. Az Erasmus facebook oldalán, az iskola honlapján és facebook oldalán nyújtottunk tájékoztatást a projektről. Sok új ötlettel, elgondolással bővítettük tudásunkat a differenciálás és képességfejlesztés terén, a digitális kultúra oktatását átformáltuk, így nagyobb szerep jut többek között a Scratch programozási nyelvnek is, minek segítségével nem csak animációkat, de apróbb játékokat, vagy akár komlexebb programokat is képesek elkészíteni. Már alsóban képezzük diákjainkat a logikai gondolkodás terén (matematika, környezetismeret, informatika), mely segítségével felsőben könnyebben megismerkedhetnek a különböző programozási nyelvekkel. A kislétszámú tanulócsoportoknak hála hatékonyan tudunk hasznos programokat bemutatni, az érdeklődő diákjaink HTML, C++ és C# nyelvekhez szerezhetik meg az alapismereteket. A kitűzött céljaink közé tartozott a tudomány és a tudományos pálya népszerűsítése, bemutatása is, így a pályázat során a megszervezett rendezvényeken diákjaink megismerkedtek azzal, hogy a tudományok igenis izgalmasak, a kutatói, fejlesztői pálya pedig valós alternatíva.

A 24 hónaposra tervezett pályázat utolsó két állomása Spanyolország és Lengyelország lett volna, mely látogatás a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg. Sajnos a 12 hónapos hosszabbítás sem adta meg a lehetőséget, hogy ezekbe az országokba ellátogathassunk diákjainkkal. Ezeket a mobiltásokat online tevékenységekkel váltottuk ki. 2 hónap alatt több tucat online találkozón dolgoztunk együtt, hogy 1-1 igazán intenzív hét alatt iskolánk minél több diákja részt vehessen a projektben. Bár ezek a találkozók nem pótolhatják a személyes utazások élményét, így sokkal több diákot és kollégát tudtunk bevonni a pályázat megvalósításába. Iskolánkból majdnem 100 diák vett részt a találkozókon, ahol bár csupán monitorok előtt, de partnereink diákjaival közösen valósították meg a feladatokat. Öröm volt látni, hogy így is barátságok születtek, és azt a lelkesedést, ahogy tanulóink bele vetették magukat egy–egy újabb feladat megvalósításába.

A tanév zárásával sajnos ettől a pályázattól is búcsút veszünk, de hiszem, hogy amit ez alatt a 3 év alatt tanultunk, az mindvégig velünk marad csakúgy, mint a kialakult barátságok.

Piltmann Péter
mkv. További képek

Miniszter Elismerő Oklevél

Magosné Kiss Róza

Magosné Kiss Róza a Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanára idén megkapta a Miniszter Elismerő Oklevelét.



A Miniszter Elismerő Oklevele adományozható annak a természetes személynek, munkacsoportnak, közösségnek, aki (amely) a minisztériumban vagy a miniszter ágazati irányítása, felügyelete alá tartozó intézményben, szervnél, illetve a miniszter felügyelete alá tartozó ágazatok területén tevékenykedő szervezetnél a szakmai munkáját huzamos ideig színvonalasan végzi, vagy a szerv eredményes működése szempontjából fontos szakmai feladat végrehajtásában szerez érdemeket. Az oklevél átadására minden évben nemzeti ünnepeink alkalmából, illetve kiemelkedő szakmai eseményekhez kötötten kerülhet sor.

Magosné Kiss Róza 1981 óta dolgozik iskolánkban, szakmai felkészültsége kiváló, módszertani kultúrája magas színvonalú, óravezetése színes, sokoldalú. Az iskolai munka egyik legnehezebb feladata a nevelés, amely leginkább az osztályfőnöki munkájában bontakozik ki. Pályakezdése óta lelkiismeretes, gondos, elhivatott munkájával 7 osztályt ballagtatott el. Az iskolai munka egyik fő szervezője, 20 éve a természettudományi munkaközösség vezetője iskolánkban. Az ő vezetésével készült el az iskola Pedagógiai Programjában az egészséges életmódra nevelés programjai, rendezvényeinek sora, és a környezettudatos nevelés programjai, rendezvényei. Több éve szervezi az iskolai egészségnapot, az állatok, a víz világnapját, az iskolai és kerületi ÖKO-napokat, a madarak-fák napi akadályversenyt, az iskola környékén a kertészeti munkákat. Ezen kívül megszervezi a részvételt olyan kerületi rendezvényeken, mint a Takarítsuk ki Óbudát.

Több mint 16 évig a kerületi földrajz majd földrajz-biológia-kémia munkaközösség vezetője volt. Koordinálta a kerület természettudományos szakterületen dolgozók szakmai fejlődését, módszertani előadásokat szervezett a kollégái részére, kerületi természettudományos tanulmányi versenyeket szervezett, irányított és lebonyolított.

Az iskolai tehetséggondozó műhely aktív tagja. Tanítványai biológiából és földrajzból több alkalommal szépen szerepeltek fővárosi és országos tanulmányi versenyeken (Herman Ottó, Teleki Pál).

Az iskolai alapítvány kuratóriumának megalakulása óta aktív tagja, mely az iskola hátrányos helyzetű tanulóinak támogatásáért jött létre. Két évig a kuratórium vezetője is volt. Az elmúlt években sikeres önkormányzati pályázatok (Környezettudatos nevelés) és alapítványi pályázatok (Fogadj örökbe egy zöld területet, Civil működési) írásában vett részt.

Folyamatosan képezte magát a nevelésben, oktatásban az új módszerek, lehetőségek elsajátításában, nyomon követte a szakmai változásokat. 2015-ben tanfelügyeleti és minősítési szakértő vizsgát tett.

Német László-díj

Turcsánné Horváth Annamária

Turcsánné Horváth Annamária a Medgyessy Ferenc Német Nemzetségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusa idén munkája elismeréseként megkapta a Német László-díjat.



Turcsánné Horváth Annamária a Medgyessy Ferenc Általános Iskolában kezdte meg pedagógusi pályafutását, mindvégig hű maradt iskolájához. A néptánc iránti szeretete meghatározta egész tanítói munkáját. tanítványaiból néptánc csoportot alapított 1980-ban. Ez a kis együttes volt a magja a mára több korosztályt magába foglaló Kincső Néptáncegyüttesnek. 41 éve vezeti az együttest, mely lelkesedésének köszönhetően az eltelt évtizedek alatt ezernyi gyerekkel és fiatal felnőttel szerettette meg a magyar néptáncot és népzenét. Táncosai közül többen hivatásul választották a táncoktatást.

Az iskola kulturális életének meghatározó szervezője volt. Kezdeményezésére hagyományként ünnepeljük a magyar kultúra napját, a kultúra jeles hazai képviselőinek előadásával. A iskola névadójának tiszteletére kortárs képzőművészeti kiállításon tekinthetik meg diákjaink és az iskola használói a kerület művészeinek alkotásait.

Mind a tanítványai, mind a szülők részéről nagy elismerés övezi munkáját, szaktudását.

DÖK nap

Medgyessy-nap

A júniusi DÖK napot (Medgyessy napot) a Medgyessy Gárda tagok felavatásával kezdtük (beszéljenek a képek), majd egy ballagási főpróbát is tartottunk.

Utána négy sportágban mérték össze tudásukat a tanárok (2 csapatban) és a diákok csapatai. 9.30tól kosárlabdában mérték össze a tornateremben 4 x 8 percben az öt fős csapatok a tudásukat. 10 órától hat fős röplabda csapatok küzdöttek az aulában (közel 20 meccs volt!), ugyanekkor asztaliteniszben egyéniben és párosban is lehetett indulni. Mindenhol sokan szurkoltak osztálytársnak, barátnak, tanárnak.

A sportmérkőzésekkel párhuzamosan a tükrös teremben Adrienn néni és Róza néni felügyeletével a felső tagozatos diákok iskolánk jövőre esedékes, 45 éves jubileumához készítették el az iskola címerét.

Köszönet minden szervezőnek és résztvevőnek a szép napért!

További képek

Gyereknap



Május 28-án délelőtt a gyereknap keretében játékos akadályversenyt tartott iskolánk alsó tagozata. A feladatok a Pán Péter meséhez kapcsolódtak. Az osztályok csapatokat alkotva járták végig az állomásokat. Kipróbálták a célbadobást, a pallónjárást, csónakot hajtogattak, kalózruhába öltöztették az egyik csapattársukat, találós kérdéseket válaszoltak, táncra perdültek, aranytallért kerestek, ügyességi feladatokat oldottak meg. A gyerekek nagyon élvezték a játékokat, örültek az apró ajándékoknak. Ebéd után érkezett hozzánk Dudó bohóc. 40 perces műsora jókedvet vitt a délutánunkba. Minden gyermek egy lufiból hajtogatott állatkával tért haza.

További képek



Fedezd fel az örökségünk

vetélkedő

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Dohány utcai Zsinagóga Komplexum és Szentendre városa együttműködésével online vetélkedőt hirdetett Fedezd fel az örökséged! címmel pest-megyei és budapesti általános iskolák felső tagozatos tanulói részére. A vetélkedő célja az volt, hogy a gyermekek megismerhessék az Európai Kulturális Örökségi címet elnyert magyarországi helyszínek történetét. A vetélkedő az Európai Unió és az Európa Tanács közös vállalásának keretében valósul meg.

A háromfordulós vetélkedőben iskolánk 6.a osztályos, 6 fős csapata, a PEKILICSERUHA csapat az első két fordulót sikeresen teljesítette. A csapat tagjai: Molnár Kinga, Zvada Csenge, Fülöp Hanna, Trautmann Petra, Lukovszki Lilien, Tyukody Ruben. Felkészítő tanáruk osztályfőnökük, Betti néni volt.

Gratulálunk az elért eredményhez!



A víz világnapja

Március 22.

Az online oktatás alatt sem feledkezünk meg az ünnepekről és a világnapokról.

Diákjaink az idei digitális oktatás alatt is megemlékeztek a Víz világnapjáról. AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez.

Nálunk a gyerekek ismeretterjesztő videókat kaptak tanáraiktól. A rajzszakkörös gyerekek alkotásaikban azt jelenítették meg, nekik miért fontos a víz. A rajzokból is kitűnik, hogy a víz mindenkinek mást jelent.

Vigyázzunk a vízre közösen!

További képek

OÁIK Német nyelv és irodalom

I.kategória

A 2020/21. tanévi Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek Német nyelv és irodalom I. kategória első fordulójában Pulh Szilárd János 8.a osztályos tanuló a 100 pontból 74 pontot ért el. Felkészítő tanára: Lukács Anna. Az írásbelin szép eredményt értek még el Pósa Lujza és Juhász Kloé, szintén 8.a osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Góczán Bettina. Az írásbeli versenyt a járványügyi előírásoknak megfelelően bonyolította le iskolánk februárban. Köszönet a kiváló szervezésért Szegediné Wurm Juditnak!

Gratulálunk a résztvevőknek a szép eredményekhez!

Neue Zeitung Junior-ban

diákjaink rajzai

Iskolánk 4.a osztálya német nyelv óra keretein belül illusztrálta a Neue Zeitung Juniorban megjelent Winter (Tél) című verset Josef Michaelistől. Az újság szerkesztősége néhányat kiválasztott és megjelentett a NZ Junior 7/2021-es számában.

A Neue Zeitung / Neue Zeitung Junior a magyarországi németek hetilapja, melyet iskolánk német munkaközössége rendszeresen használ a német nyelv és a német hon- és népismeret órákon.
Gratulálunk a gyerekeknek a szép illusztrációkhoz!

BRFK meseíró

pályázat

A BRFK 2020 őszén meseíró pályázatot hirdetett általános iskolások számára. Olyan meséket vártak a kiírók, amely valamilyen módon kapcsolódnak a rendőrséghez, a bűn- és bűnmegelőzéshez. Az országos versenyen a közel száz beérkezett pályamű közül iskolánk 5. b osztályos tanulója, Szabó Krisztina Rebeka a felső tagozatosok között különdíjban részesült. Rejtélyes tolvaj című meséje belekerül a BRFK által a beérkezett mesékből összeállított mesekönyvbe is. Szívből gratulálunk az elért sikerhez!

Híres medvék

rajzpályázat

Általánosan elterjedt időjárás- és termésjósló hiedelmek kapcsolódnak február második napjához. Ezen a napon kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még 40 napig tart a hideg. Idén arra voltunk kíváncsiak, hogy hány híres medvét ismernek a gyerekek. Az iskolánkban hagyomány, hogy erre az alkalomra rajzokkal és alkotásokkal készülünk. A rajzok változatos technikával (zsírkréta, ceruza, filctoll, pasztellkréta, festék, tempera) készülhettek, és bármilyen híres és kedvelt mackót ábrázolhattak. A rajzokat február 1-ig kellett leadni Marcsi néninek és Adrienn néninek. Az elkészült művekből kiállítás nyílt a földszinten, a porta felöli folyosórészen, amelyet 2 hétig lehet megtekinteni. A rajzpályázaton az alsó és felső tagozatosok is remekeltek. Minden résztvevőt emléklappal jutalmazunk.

Köszönjük mindenkinek a munkáját! A híres medvék alkotói osztályok szerint:

1.a osztály: Parilla Liza, Molnár Bella, Taskó Hanga, Dobai Dorina, Varga Kiara Rebeka, Veisz-Béres Mirkó, Básch Angelika
1.b osztály: Fodor Liliána, Grüner Zalán, Gábos Zalán, Orosz Nimród, Király Kristóf, Berki Viktória, Sebestyén Nikolett, Nagy Richárd, Kisics Marcell
2.a osztály: Maklári Sára, Baján Emma, Baján Dóri, Básch Bence, Holdorf Jacklin
2.b osztály: Sárai Bogi, Gazsi Ivett, Tóth Zs. Bátor, Bakos Zalán, Saitz-Valter Panni, Kanu Emmanuel, Sárai Boglárka
3.a osztály: Záhonyi Nándor, Váradi Fanni, Németh Róza, Szilágyi Gréta, Somosvári Dániel, Trautmann Zsófia, Nagy Lívia
3.b osztály: Holik Hanna, Csipetics Barbara
4.b osztály: Gábos Szabolcs
5.b osztály: Musa Kristóf, Rakaczki Zsombor, Halmasi Dávid, Pasek Flóra, Keresztes Áron
Hegedűs Dóra, Dallos Tímea, Kluber Bence, Ravasz Viktória, Csipetics Viktória
6.a osztály: Pósa Eszter
7.a osztály: Halász Vivien
7.b osztály: Csavera Anna, Bethlendi Panna, Szabó Johanna, Hungler Alexandra sztály: Pósa Eszter
8.a osztály: Grósz Tamara
8.b osztály: Boros Krisztina
8.c osztály: Berecz Vivien
Hollósy Gábor További képek

Magyar kultúra napja



Fenyődíszítés az óvodásokkal



Több éve hagyomány iskolánkban, hogy a karácsonyi ünnepek előtti héten az óvodásokkal együtt feldíszítjük az iskolánk előtt álló fenyőfát.

Így történt az idén is. December 16-án délelőtt a 4.a osztály és a Cseresznyevirág Művészeti Óvoda apróságai díszekkel a kezükben gyülekeztek a fa körül.

Karácsonyi énekeket hallgatva először az óvodások tették fel a díszeket, majd a negyedikesek. Gyerekek által készített gömbök, girlandok kerültek a fára.

A járványügyi előírásokat betartva minden felnőtt és gyermek maszkot viselt és tartotta a megfelelő távolságot.

Óbuda legszebb karácsonyfája



"Óbuda legszebb karácsonyfája" címmel karácsonyfa-díszítő versenyt hirdetett Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerületi óvodák és általános iskolák számára. A versenyen - mint több éve mindig- iskolánk is részt vett. Sok alsós diák, és a 6.a osztály tanulói, örömmel készítették el az ötletes díszeket papírból, termésből, gyöngyből, fából, fonalból.

A járványhelyzet miatt intézményünkben került sor a fenyőfa feldíszítésére. A gyerekek saját ízlésük és elképzelésük alapján dolgoztak, itt-ott kevés tanítói segítséggel. Az elkészült karácsonyfa a sokféle technikával alkotott dísz miatt igen egyedi és színes lett, régi idők hangulatát idézte.

A feldíszített fenyőről fotókat készítettünk, melyeket elküldtünk a zsűrinek.

Bár a versenyen helyezést nem értünk el, bízunk benne, hogy karácsonyfánk igazi örömet szerzett a családnak, melyhez került!

Luca napi pályázat



Iskolánkban sok éves hagyománya van a Luca napi vásárnak. Évről-évre nagy izgalommal és sok ötlettel készülnek erre felnőttek és gyermekek egyaránt. Mint sok más eseményét, sajnos ennek a megrendezését is meghiúsította a járvány.

Néhány évvel ezelőtt jött a gondolat, hogy két héttel a vásár előtt pályázatot hirdetünk, egy az ünnephez kapcsolódó tárgy elkészítésére iskolánk tanulói részére. A pályázat egyik fő célja az volt, hogy együtt tevékenykedjenek a gyermekek a szüleikkel, ezért kizárólag otthon készült munkákat vártunk tőlük.

Azóta is azt tapasztaljuk, hogy sok család nagy gonddal és szívesen segít csemetéjének, egy-egy pályamű létrehozásában. Az eltelt évek alatt készült mézeskalács, képeslap, mécsestartó, termésdísz. Az elkészült tárgyakat a vásár napján kiállítottuk és a gyerekek, vásározók szavazatai döntötték el, mely pályamunkák a legötletesebbek, legszebbek.

A mostani alkalomra hógömb készítése volt a feladat, szabadon választott technika és anyag felhasználásával. A „gömböket” az előtérben helyeztük el, s diákok, tanárok, intézményünk dolgozói szavazhattak a nekik legjobban tetsző díszre. Igazán szép és kreatív alkotások születtek, amelyeket a gyerekek hazavihettek.

Karácsonyi rajzpályázat



Karácsonyi rajzpályázatunkra ebben az évben is számos kiemelkedő kép érkezett. A rajzpályázat témája, mottója: „Legszebb karácsonyi élményem”. A képeket tetszőleges technikával A4-es méretben készíthették el a gyerek. Volt diák, aki otthon, akadt, aki rajzszakkörön készítette el lelkesen a pályázati rajzot. A rajzokat a földszinti folyosón állítottuk ki, a kiállítás után a gyerekek visszakapják a műveiket januárban. A zsűri az élményszerűséget, kreativitást, egyediséget emelte ki döntése során. Ennek alapján a helyezettek:

Felső tagozaton:
1. hely Grósz Tamara 8.a és Pósa Eszter 6.a.
2.hely Hrubecz Jázmin 6.a és Fülöp Hanna 6.a.
3.hely Lukovszki Lilien 6.a, Koós Kamilla 6.a, Molnár Kinga 6.a. 4.hely Trauttmann Petra 6.a és Tyukody Ruben 6.a. 5.hely: Balogh Zita 6.a.

Különdíjasok: Kovács Bence 6.a, Dallos Tímea 5.b Csipetics Viki 5.b, Béres –Veisz Noel 6.a

Alsó tagozaton:
1. hely: Felkai Niki 1.a, Csomor Lili 3.b, Parilla Liza 1.a.
2.hely: Gázsi Ivett 2.b, Saitz-Valter Panni 2.b Horváth Bence 1.a.
3.hely: Dalnoki Bella 2.b, Molnár Bella 1.b, Kulig Iza 2.b.
4.hely: Király Hanga 2.b, Bakos Zalán 2.b. 5.hely Ráth Petra 1.a, Merkl Tomi 2.b, Kis Adél Anna 2.b.

Minden résztvevőnek szívből gratulálunk!

További képek

Ruhagyűjtés



Novemberi ruhagyűjtésünk alkalmával 411 kg ruha gyűlt össze. A befolyt összeget iskolánk Alapítványa kapja.

Köszönjük szépen mindenkinek!

Mosolymanók



A Mosolymanó program keretén belül idén több tucat cipősdobozt - tele ajándékkal - juttattunk el a Mosolymanó futár által a rászorulókhoz. Az idei akció iskolánkban véget ért, köszönjük a beküldött dobozokat minden Mosolymanó szülőnek és gyereknek!

Német kultúra napja

kicsit másképp

Versmondó verseny

Németül

Ezen a héten került sor a nemzetiségi osztályok tanulói számára meghirdetett német nyelvű szavalóversenyre. A négy korosztályos (1-2., 3-4., 5-6., 7-8. évfolyam) kategóriában csaknem ötvenen szerepeltek.  Színvonalas és izgalmas előadásokat hallgattak a zsűritagok. A legkisebbeknek azonos verset kellett megtanulniuk, a nagyobbak maguk által választott művet szavaltak el. A szoros verseny első helyezettjei képviselhetik majd iskolánkat - ha a járványhelyzet megengedi - a további fordulókon.

Rendhagyó módon két versenyzőnk a járvány miatt online versenyzett. Az első három helyezett oklevéllel és ajándékkal tért haza.

A győzteseknek, felkészítőiknek és minden résztvevőnek szívből gratulálunk!

További képek

Egészségnap



Idén és megtartottuk az évek alatt kedvelt hagyománnyá vált Egészségnapot az iskolában, amelyet jelen helyzetben különösen fontosnak tartottunk.

Mind az alsósoknak, mind a felsős gyerekeknek osztályonként plakátot kellett készíteniük a Koronavírus témakörében. A szebbnél szebb alkotásokat a lépcsőfeljárónál helyeztük el.

November 18-án az osztályoknak a járványügyi előírásokat betartva saját osztálytermükben iskolánk tanárai különböző érdekes előadásokat, filmvetítéseket tartottak az egészségmegőrzéssel, koronavírussal kapcsolatban. Volt újraélesztés bemutató, filmvetítés a COVID19ről, kamaszkori problémák, elsősegélynyújtás bemutató, Vekerdy Tamás előadása, felvilágosító előadás.

A rendezvény keretén belül a Hungarogast Menza felajánlásával egészséges salátákat fogyaszthattak az ebédlőben az érdeklődők. Ezúton is köszönet a vitamindús zöldségekért a cégnek!

További képek

Horváth András

Mély fájdalommal búcsúzunk szeretett kollégánktól



András életének 76 évéből 35 évet töltött el a Medgyessy Ferenc utcai Általános Iskola tanáraként. Több ezer diákkal ismertette meg a technika szépségeit. Nagy szakmai tudása, végtelen embersége és gyermekszeretete segítette pályáján. Az éppen csak megalakuló iskola nevelőtestületének meghatározó személyisége volt. A tanításon túl rengeteg segítséget nyújtott az iskola műszaki problémáinak gyors, rugalmas és sokszor azonnali megoldásában, legyen az beragadt ajtó, elromlott zár, szétesett pad vagy festésre szoruló tábla. Soha nem mondott nemet, ha segítségre volt szükség.

Számtalan szakkört vezetett a tanulói nagy örömére, modellező, barkács, karbantartó szakkörökben mutatta meg a diákoknak a kétkezi munka örömét. Mindig azt vallotta: „Amit meg lehet szépen és jól csinálni, azt nem szabad másként”. Végtelen türelemmel foglalkozott a nem éppen könnyen kezelhető tanulókkal is, akiket így juttatott sikerélményhez. Számára nem létezett elveszett diák. Mindenkin segített, aki kérte vagy aki rászorult. Nagyon szerették diákjai, bizalommal voltak iránta, hiszen András bácsitól mindig lehetett körzőt, vonalzót kérni, ha kimaradt az iskolatáskából.

Részt vett minden olyan tanításon kívüli esemény megtervezésében és kivitelezésében, amely színesebbé tette az iskola életét, legyen az kiállítás, ünnepély, farsang vagy szabadtéri rendezvény. Rá mindig és mindenben lehetett számítani. Emlékezetünkben marad, hogy milyen nagy gondoskodással intézte a rendezvényeink hangosítását. Azt, hogy akár éjszakába nyúlóan is kezelte a hangtechnikai eszközöket a különböző programokon, hogy a munkatársak vagy éppen a diákok vidám hangulata fennmaradjon. Nagy szerepe volt abban, hogy az aulából - amely egy sivár tornaterem jellegű helyiség volt - igazi színháztermet sikerült varázsolni. Egészséges humorával mindig színessé tette a nevelőtestület életét. A nőnapi rendezvény szervezése összeforrt a nevével, hiszen mindig izgalommal és nagy lelkesedéssel vágott bele abba a fontos feladatba, hogy kifejezze a nők iránt érzett megbecsülését. Fantasztikus optimizmusa, tettrekészsége sok nehézségen segített át bennünket. Nem tudtunk lehetetlent kérni tőle, hiszen a „nem tudom” nem szerepelt a szótárában. Időt és minden energiáját ránk fordította. Szomorú szívvel búcsúzunk tőle.

Nyugodjék békében, szeretettel emlékezünk rá!

A Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola valamennyi régi és jelenlegi dolgozója.

December 9-én 11:00 órakor az Óbudai temetőben veszünk végső búcsút.

Márton nap

kicsit másképp

Az idei tanévünk nagyon különbözik minden korábbitól. A vírushelyzet határozza meg mindennapjainkat. Ennek ellenére igyekszünk hagyományos, tanulóink által kedvelt programjainkat megvalósítani. Ezért nagy öröm számunkra, hogy változatos, jó hangulatú Martinstag, Márton-napi rendezvény zajlott le iskolánkban novemberben. A hagyományosan német kultúrkörhöz köthető események felelevenítésére a nemzetiségi osztályokban került sor. Az előzetesen meghirdetett lámpáskészítő versenyre számos kedves, aprólékos munkával készült pályamunka érkezett, melyek mindegyikét díjaztuk. A Márton-napi foglalkozások osztálykeretben zajlottak november 11-én. A gyerekek életkoruknak megfelelő játékokban, kézműveskedésben vettek részt. Természetesen a hagyományos libazsíros kenyér sem maradhatott el. Idén az esti lámpás felvonulást, sajnos, el kellett hagynunk.
Bízunk benne, hogy jövőre már annak sem lesz akadálya.

További képek

Házi bajnokság

asztalitenisz

2020. október 22-én, az őszi szünet előtti csütörtökön rendeztük meg az Asztalitenisz házibajnokságot iskolánk felső tagozatán. A tavalyi létszámhoz képest növekedés látható,sajnos a jelenlegi helyzet (megbetegedések) miatt többeknek távol kellett maradni a versenytől.

Akik részt vettek a versenyen, összesen 14 fő: 4 fő az 5-6.évfolyamból, 10 fő a 7- 8.évfolyamból, azok nagyon élvezetes, izgalmas mérkőzéseket játszottak. A végső győztesek meggyőző játékkal hozták a mérkőzéseket, mögöttük viszont kiegyenlített küzdelem zajlott a dobogóért és a helyezésekért!

Az 1. és 2. helyezettek részt vehetnek a kerületi diákolimpia versenyén, amennyiben az valamikor megrendezésre fog kerülni.

Gratulálok minden kedves résztvevőnek és versenyzőnek!
Végeredmények:
5-6.osztály Fiúk
1. Bárdi Zsombor 5.A
2. László Benjámin 5.A
3. Bursits Gergő 6.A
4. Ficker Máté 6.A
7-8.osztály Fiúk
1. Finta Balázs 8.B
2. Kapitány Koppány 8.B
3. Fakan Zsombor 8.B
4. Zarándok Tamás 8.B
5. Berki Kevin 8.C
7-8.osztály Lányok
1. Balázs Fanni 8.B
2. Götz Kata Kincső 8.B
3. Herczeg Linett 8.C
4. Betlendi Panna 7.B
5. Keresztes Anna 8.C

További képek

Plakátverseny

előnyben a kreativitás

Az idei tanévben is rengeteg kreatív plakát érkezett a Halloween Plakátversenyre. A zsűri értékelése alapján az eredmények:

Alsó tagozat
1. helyezett: Csiki Dorka Gitta 4.b, Kretz Balázs 3.b, Bálint Bence 1.b
2. helyezett: Csirke Csenge 4.b, Kaffka Mira 4.b
3. helyezett: Ivett Gazsi és Panni Sanitz Valter 2.b, Kisics Marciés Bence 1.b
4. helyezett: Pfendter Zalán 4.a, Bernáth Enéh 3.b
5. helyezett: Béki-Stenger Richi 2.b, Fegyverneki Máté 3.b, Ribák Levente 4.b
6. helyezett: Kanu Emmanuel 2.b, Bazsó Réka 2.b

Felső tagozat:
1. helyezett: Gálik Roland 5.b, Dallos Tímea 5.b
2. helyezett: Pónuzs Viki és Halász Vivien 7.a
3. helyezett: Halmasi Dávid 5.b
4. helyezett: Bethlendi Panna Tünde 7.b
5. helyezett: Szabó Johanna 7.b
6. helyezett: Drexler Szilárd és Dorogi Milán 7.b, Csordás Alex 6.b
Különdíjas: Garai Krisztián 5.b

Szívből gratulálunk mindenkinek!

További képek

Tökfaragás

versenyre hangolva

Az idei tanév tökfaragó versenyére rengeteg fantáziadús faragás érkezett. A zsűri értékelése alapján a helyezettek:
1 hely Kaffka Mia 4.b és Csipetics Viktória 5.b
2.hely: Csürke Csenge 4.b és Kiss Koppány 8.b
3. hely: Huber Dorina 4.a és Zvada Csenge 6.a
Különdíjas: Tamás Anna 2.b és Csiki Dorka 4.b

Leghuncutabb tök: Király Hanag 2.b
Legőrültebb tök: Berki Kevin 8.c
Legijesztőbb tök:Garai Krisztián 5.b és Halmasi Dávid 5.b
Legsármosabb tök: Csiki Dorka 4.b
Legromantikusabb tök: Felkai Nikolett 1.a
Legokosabb tök: Cseke Boti 5.b
Legcsúnyább tök: Kiss Csanád 8.b
Legvéresebb tök: Baranyai István 3.b
Legszebb szemű tök: Varga Réka 4.b
Leg- grincs-esebb tök: Balázs Dániel 4.b
Legmozisabb tök: Béki Stenger Richard 2.b
Legdrakulásabb tök: Szabó Krisztina 5.b
Legpókosabb Tök: Huber Dorina 4.a
Legkalózosabb tök: Kadocsa Dominik 2.a
Leg Mc Donaldsosabb tök: Vörös Lotti 4.b
Legmosolygósabb tök: Berecz Bence 3.b
Legbabásabb tök: Orosz Gréta: 1.
Legüresebb fejű tök: Balázs Fanni 8. b

Gratulálunk minden díjazottnak!
Jó pihenést kívánunk az őszi szünetre!

További képek

'56-os megemlékezés



Ma délután iskolánk vezetői és a munkaközösségvezetők a Lemorzsolódás megelőzése témakörben műhelyfoglalkozáson vettek részt a könyvtárban.
Számos hasznos ismerettel és új fejlesztő játékkal találkoztak az előadáson.

További képek

Továbbképzés

a lemorzsolódás "ellen"

Iskolánk 5-6. évfolyama Herhoff György emléktáblájánál koszorúzással emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadsagharc áldozatairól.

Erntedankfest

mint minden évben

Iskolánkban hagyományainkhoz híven idén is megtartottuk az Erntedankfest - Betakarítási ünnep kapcsán hirdetett Erntedankfest-asztal készítési versenyünket. A németes osztályokban csodálatos és nagyon kreatív alkotások születtek. A házi készítésű lekvárokat, gyümölcsöket, kenyérkéket, kalácsokat a diákok el is fogyasztották a verseny végén.
A háromtagú zsűri az alábbi végeredményt állította fel.
A fődíjat a 4.a osztály kapta.
Alsó tagozatban első lett az 1.a és a 2.a, második a 3.a
Felső tagozatban nyert a 8.a, második lett a 6.a és a 7.a, harmadik helyezést ért el az 5.a, negyediket a 8.c.

Gratulálunk mindenkinek!

További képek

Színházi előadáson

7.a osztállyal

Iskolánk 7.a osztálya a Nyitott kör színházi társulatnál járt Adrienn nénivel és Anna nénivel.
A színházi nevelési előadást a Cyber pályázaton nyerte az iskola.
Az előadásban arról játszottak, gondolkodtak együtt a diákok, hogy mit írhatnak, oszthatnak meg az interneten.

További képek

8.b és 8.c

Paintball

Szeptember 22-én, ragyogó napsütéses időben a Medgyessy 8. b és 8. c osztályából jelentkezők – osztályfőnökeikkel együtt – a szentendrei Soviet Paintball pályára látogattak. A 30 fős csoport izgatottan várta aznap a tanítási órák végét, az indulás kezdetét. Hévvel utaztunk Pannóniatelepig, onnan kellemes séta vezetett a helyszínig, az egykori laktanya területén kialakított pályákig.
A játékvezetők készségesen és segítőkészen ismertették a játékszabályokat, a különleges felszerelés (overál, sisak, marker/puska) pontos használatát. Három pályán játszottunk: az első világháború lövészárokharcait megidéző pálya mellett két épületben versengtek egymással az osztályok. Minden pályán szükség volt együttműködésre, csapatmunkára és persze sok szerencsére, hogy minket ne találjanak el, mi viszont pontosan célozzunk. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.
A festékgolyók néha kellemetlenül találnak el, de az élmény kárpótolt mindenkit a kisebb, múló fájdalmakért is. Hogy legközelebb még többen legyünk, még izgalmasabb legyen a játék, bátran ajánljuk azóta is minden, itthon maradt osztálytársunknak ezt a programot.

További képek

5.a és 5.b

Lézerharc

Az 5.a és 5.b osztály szerdán csapatépítő programként Kaszásdűlőn járt a Laser Force-ban egy fantasztikus hangulatú lézerharcon Laci bácsival, Peti bácsival és István bácsival.

További képek

Vissza az időben

A modern teknika segítségével

A 8.a osztály idei első közös programja egy rendhagyó időutazás volt. A túra lényegében nem más, mint egy adott helyszín megtekintése, 64, 172 vagy éppen 779 évvel ezelőtt, egy modern eszköz, a VR szemüveg segítségével. A Lánchíd utcából indultunk, és oda is érkezünk vissza. A teljes történelmi séta 1,5 órás volt az Unesco világörökség részét képező Budai Várban. Ez alatt 7 különböző „virtuális valóság megállónk” volt. melyek alkalmával, a valóságos helyszínen állva időben utaztunk a VR segítségével! A túra alatt láthattuk, hogyan épült a Budai Vár, átélhettük a török hódoltság időszakát, részesei lehettünk az 1848-as forradalomnak, megpihenhettünk a boldog békeidőkben, majd láthattuk a második világháború pusztítását és az 1956-os forradalom egy heves pillanatát. A látványt kísérő hangeffektusok tették még életszerűbbé az időutazást.

További képek

Az év tanára



Mini-VUK verseny



Az előző tanévben 2.a osztály tanulóival részt vettünk a szekszárdi Verein für Ungarndeutsche Kinder felhívásán. A megmérettetés egy hat fordulós online csapatversenyből állt, ahol az osztályt négy diák képviselte. A csapatok a településük német nemzetiségi hagyományait elevenítették fel a verseny kapcsán.
Első feladatuk egy hagyományőrző csapatnév megválasztása (Sauerkirschen von Krottendorf), valamint egy bemutatkozó kisfilm összeállítása volt. Ezt követően az adott hónap kalendáris ünnepének nyomába eredtek, úgy mint Erntedankfest, Újévi jókívánságok, farsangi hagyományok, húsvéti gyermekjátékok. A feladatsort egy autentikus falvédő elkészítése zárta. Izgatottan várjuk az eredményhirdetést, amit szeptemberre ígértek.
Köszönetet szeretnénk mondani a szülőknek az együttműködésükért és támogatásukért, elsősorban Józsa Eszternek, aki felhívta a figyelmünket a versenyre és végig segítette azt, Trautmann-Németh Erzsébetnek és Horváth Mónikának, valamint az iskola részéről a tanító néniknek Kata néninek, Brigi néninek és Piltmann Péter tanár úrnak, akinek a szaktudására az informatikai részeknél számíthattunk. Minárik Lívia koordinátor

Játszótéren

az 5.a és 5.b osztállyal

Iskolánk 5/A és 5/B osztálya tanév eleji kirándulást tett a városligeti Nagyjátszótérre.
Szeptember 8-án, kedden tanítás után indult útnak a csapat. A játszótér 13000 négyzetméternyi területén könnyedén megtalálható a nagyok játszótere, melynek központi eleme a léghajó mászóka. Ezt a háromszintes mászókát könnyű felismerni, hiszen a létesítményt Szinyei Merse Pál Léghajó festménye inspirálta, s színeivel és méretével is kitűnik a többi közül. Van itt rengeteg hinta, csőcsúszda, kötélpályás mászóka, s vannak ügyességi forgójátékok, süllyesztett trambulinok is . Itt aztán bárki megtalálhatja magának a kedvére való csúszó-mászó komplexumot. A játékidő vége felé a kevésbé mozgékony gyerekek is feltalálták magukat, ők a hangulatos közösségi tér jellegű pihenőrészeken beszélgettek egymással. Este hét órára ért haza a megfáradt csoport, sok élménnyel gazdagodva. Hazafele mindenki azt kérdezte: -Mikor jövünk ide legközelebb? Piltmann Péter- Gyüre László osztályfőnökök

További képek

Büszkeségünk

Róza néni

Iskolánk tanára, Magosné Kiss Róza (Róza néni) kedden vette át ünnepélyes keretek között a „Pedagógai Érdemekért” kitüntetést, melyet Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ítél oda a felterjesztett pedagógusoknak minden évben.
Gratulálunk Róza néninek és további sikereket kívánunk!

További képek

Tanévkezdés



Iskolánk 1.a osztálya szeptember 1-én, az első tanítási napon, a német hagyományoknak megfelelően apró ajándékokkal teli, színes Schultütét kapott évkezdéshez. Német tanáraik: Luca néni és Lívia néni.

További képek